Nieuws

Schrijf nu in voor de MasterClass Baksteen 2016

thema: Verbinding met de stad

Architecten kunnen zich inschrijven voor de Masterclass Baksteen 2016. Tijdens de 14e editie van de masterclass leert u de ontwerp­mogelijkheden met baksteen doorgronden met behulp van de kennis en ervaring van architect Koen van Velsen en industrieel ontwerpster Baukje Trenning.

Een rondleiding door de nieuwe Openbaar Vervoer Terminal Breda vormt onderdeel van het programma.

OV terminal Breda

Voor wie?

De Masterclass is voor architecten die meer kennis willen verkrijgen over baksteenmetselwerk en de architectonische toepassing ervan. De nadruk ligt tijdens deze dag op de esthetische mogelijkheden.

Programma

Tijdens deze editie geeft Koen van Velsen inzicht in de wijze waarop hij bij zijn ontwerpen omgaat met baksteen. Speciale aandacht daarbij voor het nieuwe Station Breda en de inpassing daarvan in de stedelijke omgeving. Hierna volgt een rondgang door de OV-terminal Breda.

In de middag geeft Baukje Trenning tekst en uitleg bij haar visuele essay over baksteenmetselwerk in de stedelijke omgeving van Amsterdam. Het essay toont een representatieve selectie van baksteen­architectuur, waarin verschillende architectonische stijlen, periodes en architectuurvisies aandacht krijgen. De middag wordt afgesloten met een praktijkopdracht en bespreking van de resultaten daarvan.

Wilt u deelnemen?

Via de website van de Bond van Nederlandse Architecten kun u zelf direct online inschrijven. Wees er op tijd bij want er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar.

Datum: donderdag 22 september 2016 (09.30-17.00 uur)
Locatie: Breda
PBO uren: 7
Kosten: BNA leden € 95,-, anderen € 145,-
Inschrijven: BNA-academie

De Masters:

Koen van Velsen studeerde aan de Academie voor Bouwkunst en startte in 1977 zijn eigen architectenbureau, dat inmiddels een rijk en gevarieerd oeuvre heeft opgebouwd. Van 2009 tot 2015 was hij in deeltijd spoorbouwmeester. Veel van de projecten kenmerken zich door een uitgesproken publiek karakter en grote aandacht voor detail, context, materialisatie en beleving. Van Velsen is geïnteresseerd in alle aspecten van (het maken van) een gebouw: van de stedelijke en landschappelijke inpassing, de aansluiting op de historische context, de relatie tussen binnen en buiten tot het intern functioneren.

Baukje Trenningstudeerde industriele vormgeving aan de Design Acade­my Eindhoven. Sinds 1994 ontwerpt Studio Baukje Trenning architecto­nische oppervlakken die zich kenmerken door subtiele patronen in reliëf, ritme en de geschiedenis van een plek. Ze realiseert zowel locatiespecifie­ke projecten als industriële producten. Daarnaast houdt haar studio zich bezig met materiaalonderzoek, productietechnieken en toepassings­mogelijkheden van de materialen baksteen en beton. Trenning geeft les aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam op wiens uitnodiging ze als auteur een onderzoeksbijdrage leverde aan het in 2016 verschenen boek Brick, an Exacting Material.