Vul een zoekwoord in:

Cobouw 5 mei - Tommel: 'Biogas? Jaag keramische industrie dan vooral niet weg'

Nederland heeft de toeleverende industrie in de bouw hard nodig om de stap te kunnen maken naar biogas. Daarvoor waarschuwt Dick Tommel, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek(KNB). "Maar dan moet je ze dus niet wegjagen."

De keramische industrie van onder meer dakpannen en bakstenen zit weer iets in de lift. De afzet steeg vorig jaar met twee procent. Toch ziet het leven van een dakpannenfabrikant er volgens Tommel "niet zo onbewolkt uit, als je zou denken."

Zorgen zijn er over de nabije toekomst. "Iedereen zit nu in een geweldige roze stemming van het gaat allemaal beter, maar er zijn nog steeds veel problemen. Het aanbod aan woningen blijft sterk achter bij de vraag en Nederlandse leveranciers in de keramische industrie ondervinden steeds meer concurrentie van bedrijven in het buitenland. Dat komt omdat bedrijven hier nog altijd belasting op elektriciteit moeten betalen, terwijl dat in omringende landen niet het geval is."

Een oneerlijke strijd, er is geen alternatief
Tommel wil dat de keramisch industrie wordt vrijgesteld van de belasting op elektriciteit voor productiedoeleinden. "Sinds het begin van dit jaar zijn we daarover in discussie met het ministerie van Financiƫn, maar die is zo flexibel als beton. Het klopt dat je met deze maatregel niet direct de verduurzaming van de keramische industrie bevordert, maar het vermindert er ook niet door. Belasting vorderen helpt alleen als je een alternatief hebt, dat is er nu niet."

De gevolgen zijn volgens Tommel pijnlijk voor de Nederlandse bouw. "Er is geen fabriek meer voor gresbuizen, er is geen fabriek meer voor toiletpotten en ga zo maar door. Dat betekent dat bouwers meer en meer producten uit het buitenland moeten halen. De vraag is of je dat moet willen. Je verliest namelijk werkgelegenheid en je wordt te afhankelijk van andere landen. Bovendien raak je als land dan de grip kwijt op de verduurzaming van dit soort productieprocessen."

Baksteenmakers en dakpannenleveranciers wegjagen is volgens Tommel bovendien ook niet duurzaam. "In Nederland willen ze overstappen op biogas, maar wil je dat echt van de grond krijgen, dan moet je ook afnemers hebben. Wij verbruiken als industrie ongeveer 200 miljoen kubieke meter gas per jaar. Dat is ongeveer net zoveel als het aantal kuub biogas dat Nederland nu levert. Wij kunnen kortweg een potentiele afnemer zijn van biogas. Jarenlang ben je dan verzekerd van afname en we hebben als industrie ook constant aanlevering van gas nodig, in de winter en in de zomer, dat maakt ons een aantrekkelijke partner."

Stimuleer de woningbouw
Tommel roept het nieuwe kabinet ook op om de woningbouw te stimuleren. "Het aantal bouwvergunningen stijgt niet, heeft eerder de neiging te dalen. Daar hangt de productie onlosmakelijk mee samen. Je kunt wel roepen dat er 100.000 woningen per jaar nodig zijn, maar dan moet je dat als land ook kunnen waarmaken. Het nieuwe kabinet zou stimulerende maatregelen kunnen nemen, of in het regeerakkoord de intentie  uitspreken om iets aan het oplopende woningtekort te gaan doen.  Er moet gewoonweg aandacht komen voor de nieuwbouwproductie, het liefst, liefdevol."

Engelse woningmarktinjectie
Engeland gaf de woningbouw de afgelopen jaren een impuls met een subsidieregeling. De keramische industrie in Nederland profiteerde daar ook van. Tommel rekent er niet op dat de regering met een dergelijke verrassing komt. "Maar het heeft wel prachtig gewerkt. En we wisten dat het tijdelijk was." 

Lees het interview met de heer Tommel op de site van Cobouw.