Afbeelding 3

Thema's

Keramiek

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Klei wordt - na bewerking, vormgeving en droging - gebakken tot een steenachtig product. In de keramische industrie gebeurt dit via een industrieel proces, in moderne fabrieken, waar hoogwaardige procestechnologie borg staat voor een zuinig gebruik van grondstoffen, een efficiƫnt energiegebruik, een minimale milieubelasting en een gegarandeerde productkwaliteit.

Keramische producten zijn duurzaam, veilig, gezond, vormvast, onderhoudsarm en klimaatvriendelijk.

Keramische bouwproducten

Keramische bouwproducten zijn alle bouwmaterialen die van gebakken klei zijn gemaakt. Deze producten worden toegepast op, aan, onder, in of naast bouwwerken. De baksteen, keramische dakpan, gresbuis, wand- en vloertegel maar ook sanitair zijn daar bekende voorbeelden van.

Technische keramiek en fijnkeramiek

De variatie in de toepassingsmogelijkheden van keramiek zijn groot. Ook  technische keramiek, vuurvast materiaal voor ovens en allerlei soorten fijn-, sier- en gebruiksaardewerk alsmede porselein behoren tot groep van keramische producten.

Bouwkeramiek

De (bouw-)keramische industrie bereidt zich voor op de wereld van morgen. Innovatie verbreedt het aanbod van zelfstandig toepasbare producten naar een meerwaarde gebaseerd op de kenmerken van het materiaal in functie van de toepassing daarvan: zelfstandig, in onderlinge samenhang of in systemen. Deze ontwikkeling wordt gemarkeerd met een nieuwe aanduiding voor dit keramisch bouwmateriaal in de veelvoud van verschijningen: bouwkeramiek.

Klik hier voor een filmpje over de voordelen van keramiek.