Afbeelding 3

Thema's

Daas Baksteen

Daas baksteen - logo

Profiel

Daas Baksteen, al sinds 1890 producent van bakstenen, is er trots op dat duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel staat. Duurzaam leven en ondernemen is van het grootste belang voor nu en in de toekomst. Binnen Daas Baksteen wordt voortdurend gezocht naar mogelijkheden om onze CO2 emissie te beperken.

MVO

Op het terrein, gelegen achter de steenfabrieken van Daas Baksteen, zijn 36.000 zonnepanelen geplaatst op ca. 8 ha. voormalige vuilstort. De opbrengst van dit solarpark is 1,8 MWh, voldoende om ca. 900 woningen volledig van stroom te voorzien. Het opgewekte vermogen wordt in zijn geheel afgenomen door Daas Baksteen voor de productie van duurzame gevelstenen.

Op het gebied van duurzame productontwikkeling vervult Daas Baksteen een voortrekkersrol. Sedert enkele jaren leveren wij de Daas ClickBrick een los gestapeld gevelsysteem. Deze ClickBrick kan, wanneer de levensduur van een gebouw verstreken is, probleemloos worden hergebruikt voor een ander pand. Het hoeft niet eerst vermalen of vershredderd te worden. Door de smallere gevel en het ontbreken van cement is ook in het eerste gebruik de ClickBrick gevel nog duurzamer dan gewoon metselwerk.

Met de introductie van Duecobrick biedt Daas Baksteen architecten en opdrachtgevers de mogelijkheid tot een besparing van ca. 60% op materialen, energie en ook transportkosten ten opzichte van traditioneel metselwerk. Daarnaast hebben deze beide duurzame systemen een geheel eigentijdse bijzondere uitstraling.

De klei haalt Daas Baksteen o.a. uit Netterden. Nadat de klei is verwijderd, wordt er zand en grind gewonnen. Daarna stimuleert men de natuur zich te ontwikkelen tot een ongerepte delta. Daas Baksteen houdt voor de aanvoer van grondstoffen per as altijd een aanvoercirkel van tachtig kilometer rond de productielocatie aan.

Niet alleen op onze oude kleiwinlocaties werken wij aan biodiversiteit, sinds enige tijd leveren wij ten behoeve van Daas Baksteen gevels ook nestelstenen. De vorm van deze steen is afgestemd op regels van de Vogelbescherming. Deze speciaal ontwikkelde stenen bieden diverse vogelsoorten een beschermde broedplek in een stedelijke omgeving.

Daas nestelbaksteen
Daas nestelsteen

Er wordt voortdurend aan een energiezuinig en milieubewust productieproces gewerkt. Het drogen en voorverwarmen van de bakstenen gebeurt zoveel mogelijk met de koelwarmte van de ovens. Door de nieuwste oventechnologie wordt het energieverbruik tot het minimale terug gebracht.

Op onze nieuwe fabriek De Volharding is nog een stap verder gemaakt naar een optimale werkomgeving met veel aandacht voor milieu. Onze nieuwe stofafzuiging met een gigantische cycloon zorgt voor 60.000 m³ stofafzuiging per uur. Dit stof komt samen met het spoelzand terug als een slurrie die weer in de kleibult opgenomen wordt. Eveneens wordt het spoelwater in grote bassins gerecycled en in een gesloten systeem weer als spoelwater aangeboden bij pers en belading.

Daas baksteen investeert voortdurend in het welzijn van de medewerkers. Bij de aanschaf van productiemiddelen spelen factoren als laag geluidsniveau, voorkomen van contactgeluiden en ergonomische werkhouding een toonaangevende rol. De opzet van de arbeidsplaatsen zijn ruim en waar mogelijk voorzien van daglicht-intreding.

Als eerste productiebedrijf voor grofkeramische bouwmaterialen in Europa heeft Daas Baksteen voor al haar producten het cradle-to-cradle certificaat behaald. Dit certificaat, uitgegeven door EPEA, onderstreept de voortrekkersrol die Daas Baksteen in de bouwwereld vervult als het gaat om duurzaamheid. Voor het ClickBrick systeem zijn we zilver gecertificeerd, de op één na hoogste vermelding.

Als het om duurzaam ondernemen gaat is stilstand achteruitgang. Vandaar dat we voortdurend zoeken naar nieuwe groene innovatietechnieken. Zo is het EPEA-certificaat voor slechts één jaar geldig. We moeten dus voortdurend blijven scoren.

Daas Baksteen - C2C Silver-certificaatDaas baksteen - natuurontwikkeling na kleiwinning