13-10-2022
Gepubliceerd: 14-10-2022 | Ingezonden mededeling in Binnenlands Bestuur
Nieuw geïnstalleerd maakt u plannen voor de openbare ruimte, weegt alternatieven, kijkt naar het budget maar wil ook een eigen stempel kunnen drukken. Graag geeft de bouwkeramische sector u enkele overwegingen voor een duurzame keuze en vraagt tegelijk uw medewerking.
Allereerst feliciteren wij u nogmaals van harte met uw nieuwe mandaat! “Wij” is de georganiseerde Nederlandse straatbaksteenindustrie.
Waarschijnlijk heeft u zich al wat kunnen verdiepen in zaken die tot uw verantwoordelijkheid behoren. Welstand bijvoorbeeld, een klimaatbestendig centrumplan of dat Handboek Inrichting Openbare Ruimte dat er nu toch echt moet gaan komen.
Zo maar wat onderwerpen waarin keuzes moeten worden gemaakt. U weegt alternatieven tegen elkaar af, kijkt naar het beschikbare budget maar wil ook graag een eigen stempel drukken op het ontwerp, de materiaalkeuze, de beheeraspecten, het eindresultaat. U heeft immers niet voor niets een mandaat toevertrouwd gekregen!
Wij geven u graag enkele overwegingen mee over keramische bestrating
Straatbaksteen is een product, figuurlijk maar ook letterlijk, van Nederlandse bodem. Het wordt in Nederland gemaakt, van Nederlandse rivierklei. Dat is een hernieuwbare en oneindig voorradige natuurlijke grondstof net als vlas, riet, schelpen of hout. Bovendien ontstaat bij kleiwinning nieuwe natuur.
Het vormen, drogen en bakken van de klei geeft een betrouwbaar, onderhoudsarm bestratingsproduct met zeer goede hergebruikmogelijkheden binnen de functionele levensduur. Onderzoek door CE Delft herbevestigt een levensduur van gemiddeld 135 jaar bij een hergebruikpercentage van 90%. Uit onderzoek door TAUW naar Life Cycle Costing (LCC) van materialen blijkt de keuze voor een gebakken straatklinker de voordeligste keuze.
En nee, we doen niet aan materiaalvergelijking, maar zo’n kleurvaste keramische bestrating met een dieprode of paarsbruine door-en-door kleur, volstrekt circulair en met een levenslange gebruiksduur is toch wel een heel duurzame oplossing voor de openbare ruimte!
Wij geven u dit advies, ongevraagd, over de beste keuze voor de straat, maar stellen ook graag prijs op úw advies, of eigenlijk op úw medewerking.
Medewerking aan de toepassing van slankere producten, zoals een gebakken Keiformaat van 70 mm in plaats van de gebruikelijke 80 mm. Minder klei = minder energie = minder uitstoot, zo simpel is dat! De praktijk staat vreemd genoeg nog wat onwennig tegenover deze nieuwe generatie keramische straatproducten. Met uw hulp kunnen we hierin samen verandering brengen. Mogen wij rekenen op uw medewerking?
Lees meer en overtuig uzelf van het duurzaamheidsprofiel van de gebakken straatsteen op:
www.knb-keramiek.nl/straatbaksteen