Vul een zoekwoord in:

Baksteenindustrie blijft inzetten op constructieve samenwerking CAO

18-09-2024

Branchekoepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) betreurt de acties die vakbonden organiseren in het kader van de lopende onderhandelingen over een nieuwe Baksteen CAO. KNB blijft zich inzetten voor een constructieve samenwerking en het vinden van oplossingen die recht doen aan zowel de medewerkers in de baksteenindustrie als de realiteit van de sector.

Namens werkgevers in de baksteenindustrie heeft KNB de afgelopen periode intensief onderhandeld met de vakbonden CNV en FNV over een nieuw en passend pakket collectieve arbeidsvoorwaarden.

Hoewel er op veel punten vooruitgang is geboekt, bestaan er nog meningsverschillen over enkele specifieke onderwerpen, met name de beloningsstructuur en het proces tot aanpassing van de seniorenregeling.

KNB begrijpt de zorgen van de medewerkers in de industrie gezien het sterk gedaalde productievolume waarmee de sector momenteel worstelt. Tegelijk onderstreept KNB het belang van duurzame arbeidsvoorwaarden, een goede beloning en een veilige werkomgeving. Inhoudelijk liggen partijen dicht bij elkaar als het gaat om belangrijke zaken, waaronder een hogere kilometervergoeding, een veilige en gezonde werkplek en onafhankelijk onderzoek naar de sinds begin 2024 geldende seniorenregeling. Daarnaast toont KNB zich bereid om fabrikant-werkgevers op te roepen tot een coulante toepassing van de bestaande seniorenregeling gedurende het onderzoek tot verbetering daarvan. KNB blijft zich onverminderd inzetten om deze afspraken verder te concretiseren en samen met de bonden te komen tot een CAO die recht doet aan de belangen van alle partijen.

De baksteenindustrie staat voor grote uitdagingen, zoals een dalend productievolume door de teruglopende woningbouwproductie en stijgende kosten voor energie en de energietransitie. Het is daarom van cruciaal belang dat arbeidsvoorwaardelijke oplossingen worden gevonden die zowel werknemersbelangen als de economische realiteit van de sector in acht nemen.

"Wij nemen de zorgen van medewerkers in de baksteenindustrie zeer serieus, zij vormen de ruggengraat van onze sector. Tegelijkertijd moeten we oog houden voor de uitdagingen waar de baksteenindustrie voor staat. Alleen door samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor zowel het welzijn van de mensen als de toekomst van de sector, kunnen we duurzame oplossingen realiseren’’, aldus KNB-directeur Ewald van Hal

Ondanks de door de bonden uitgeroepen acties is en blijft KNB bereid om de dialoog voort te zetten. Het roept de vakbonden op om gezamenlijk te werken aan een goede CAO die zowel de werknemers als de sector ten goede komt.