Vul een zoekwoord in:

Duurzame straten en een nieuw Spoorpark

25-03-2025

Het Spoorpark in Goor is een goed voorbeeld van hoe een vergeten gebied nieuw leven kan worden ingeblazen. Waar vroeger treinen reden en industrie bloeide, ligt nu een duurzaam park dat historie, natuur en gemeenschap samenbrengt. De herinrichting van het gebied ging gepaard met onder andere de vernieuwing van de omliggende straten, waarin de duurzame Keiformaat 70 straatbakstenen zijn toegepast.

Het Spoorpark ligt op het voormalige stationsgebied van Goor. Station West was tussen 1910 en 1935 een halte voor personenvervoer en tot 1972 werd het nog gebruikt voor goederenvervoer. Daarna raakte het gebied in verval. Oude bedrijfspanden en garageboxen bepaalden jarenlang het straatbeeld, totdat de gemeente Hof van Twente besloot het terrein een nieuwe bestemming te geven.

Met de ontwikkeling van twee wooncomplexen in de stijl van een station en perrongebouw door Carbo Property werd de cultuurhistorische waarde van de plek hersteld. Maar ook de omliggende infrastructuur moest aansluiten bij deze nieuwe visie. Daar kwam de duurzame Keiformaat 70 straatbaksteen in beeld.

Van Kollaan, een van de omliggende straten bestaande uit keramische straatbakstenen

Duurzaamheid op straat

De herinrichting van de Van Kollaan en Roerdompstraat werd onderdeel van het plan om het oude stationsgebied te transformeren. Hier werd gekozen voor de slanke en duurzame Keiformaat 70 straatbakstenen.

"We zochten naar een bestratingsoplossing die niet alleen mooi, maar ook duurzaam was," vertelt Lieuwe Oost, wegbeheerder en onderdeel van het bouwteam bij gemeente Hof van Twente. "De Keiformaat 70 straatbakstenen hebben een levensduur van 100 tot 135 jaar en zijn gemaakt van hernieuwbare rivierklei. Daarnaast zorgen ze voor minder transportbewegingen en dus minder CO2-uitstoot."

Schetsen voor de inrichting van Het Spoorpark in Goor, Beeld: TWW en Te Kiefte Architecten

Met deze bestrating koos de gemeente voor een innovatieve en toekomstgerichte aanpak. In samenwerking met de straatbaksteenfabrikant en de aannemer werd de keuze voor Keiformaat 70 gemaakt. De stenen combineren de uitstraling van traditionele straatstenen met extra duurzaamheid en een lange levensduur.

Een park voor en door de gemeenschap

Het Spoorpark is meer dan een groene long voor Goor. Het is een ontmoetingsplek, een plek waar geschiedenis tastbaar is en waar duurzaamheid en biodiversiteit samenkomen.

Omwonenden speelden een actieve rol in het ontwerp via een participatietraject. Hun feedback leidde tot extra zitplekken en speelvoorzieningen. Ook leerlingen van De Waerdenborch in Goor droegen hun steentje bij. Zij ontwierpen maquettes en bedachten creatieve toepassingen voor hergebruikte materialen. "Het was geweldig om te zien hoe enthousiast de leerlingen waren," zegt Oost. "Hun ideeën, zoals oude rioolbuizen ombouwen tot klimobjecten, zijn daadwerkelijk in het park gerealiseerd."

Het belevingspad: een reis door het verleden en de natuur

Een bijzonder element in het Spoorpark is het belevingspad. Dit pad volgt de historische spoorlijn die vroeger naast het stationsgebouw lag. De aftakkingen van dit pad vormen speelse routes, waarbij jong en oud op avontuur kunnen gaan. Informatieborden met QR-codes vertellen over de geschiedenis van het gebied, het belang van wateropvang en de lokale flora en fauna.

"Wie het zijspoor durft te nemen, ontdekt het belevingspad," zegt Oost met een glimlach. "Het is een pad waar zintuigen worden geprikkeld en waar de geschiedenis niet verloren gaat."

Het belevingspad in Het Spoorpark waar veel over (de historie van) het gebied is te ontdekken, Beeld: TWW, Abbink Fotografie

Duurzaamheid in elk detail

In het hele ontwerp van het Spoorpark is nagedacht over duurzaamheid en klimaatadaptatie. Er zijn maatregelen genomen om hittestress te verminderen, zoals meer groen en schaduwplekken. Daarnaast is er een wadi aangelegd om regenwater vast te houden en te laten infiltreren. Oude tegels zijn hergebruikt als keerwanden, en gekapte bomen kregen een tweede leven als speelelementen.

Samenwerking als sleutel tot succes

Het Spoorpark is gerealiseerd door een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen. De gemeente Hof van Twente werkte samen in het bouwteam met TWW, Te Kiefte Architecten, aannemers en landschapsarchitecten om het ontwerp tot leven te brengen. Ook Stichting Historisch Goor en diverse regionale en provinciale instanties droegen bij aan het project.

 

Een investering in de toekomst

Het gebruik van Keiformaat 70 straatbakstenen en de integrale aanpak van duurzaamheid maken het Spoorpark tot een toekomstgericht voorbeeldproject. "Dit laat zien dat je met de juiste visie en samenwerking een enorme impact kunt maken," concludeert Oost. "We hebben niet alleen een park gecreëerd, maar een plek waar mensen samenkomen, waar geschiedenis voelbaar is en waar de toekomst duurzaam wordt vormgegeven."

Met deze herontwikkeling heeft Goor niet alleen een verwaarloosd terrein omgetoverd tot een levendig park, maar ook een inspirerend voorbeeld neergezet van hoe een gemeente kan investeren in leefbaarheid, erfgoed en duurzaamheid.

Lees meer over herinrichting met straatbaksteen: