Vul een zoekwoord in:

Harm Tilman reflecteert op Bonding Brick/ MasterClass Baksteen

26-09-2024

Architectuurcriticus Harm Tilman heeft een verslag gepubliceerd over Bonding Brick/ MasterClass Baksteen, die plaatsvond op 19 september aan de TU Delft. Deze dag, georganiseerd in samenwerking met KNB Keramiek, bracht architecten samen om de toekomst van baksteenarchitectuur te verkennen.

In zijn artikel "Dé baksteengevel bestaat niet meer" biedt Tilman een reflectie op de veranderende rol van baksteen in hedendaagse architectuur. Hij presenteert een reeks innovatieve projecten die de grenzen van dit traditionele materiaal verleggen.

De MasterClass was opgedeeld in drie 'aggregatietoestanden van baksteen': de stapelmuur, de bakstenen jurk, en de keramische patroonbekleding. Negen architecten deelden hun ervaringen en filosofieën, variërend van traditionele toepassingen tot geavanceerde 3D-geprinte keramische tegels.

Tilman belicht de spanning tussen ambachtelijkheid en doelgerichtheid in moderne baksteenarchitectuur. Hij citeert projecten zoals het 'Keramische Huis' van Studio Rap en 'De Dame' van Dok Architecten als voorbeelden van hoe architecten klassieke principes herinterpreteren en nieuwe technieken omarmen.

De dag sloot af met een oproep tot voortdurende verkenning van baksteen en zijn 'stofwisseling' in architectuur. Tilman stelt twee cruciale vragen: hoe kan baksteenarchitectuur cultureel verankerd blijven, en hoe kan de zoektocht naar innovatie verbonden worden met stedelijke ontwikkeling?

Voor geïnteresseerden is het volledige verslag van Harm Tilman, inclusief gedetailleerde projectbeschrijvingen en beeldmateriaal, te vinden op zijn website