Vul een zoekwoord in:

Op weg naar een ketenplan Bouwkeramiek

16-01-2025

Samen met advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT werkt KNB aan een ketenplan Bouwkeramiek. Het is een belangrijke stap richting verduurzaming van de bouw en is onderdeel van het Bouwmaterialenakkoord. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Rijksoverheid. 

Medio 2024 ondertekenden KNB en andere bouwkoepels een samenwerkingsverklaring met de Rijksoverheid om verduurzaming in de bouw- en bouwmaterialenindustrie te versnellen.

Kern is onderzoek door (markt-)partijen naar de randvoorwaarden om deze transitie mogelijk te maken. Het ketenplan is opmaat naar het nog te ondertekenen Bouwmaterialenakkoord, dat verduurzaming stimuleert in diverse ketens, waaronder die voor beton, staal, isolatie, hout en dus ook keramiek.

De keramische industrie heeft een heldere en vooruitstrevende visie op een duurzaam gebouwde omgeving, die wordt versterkt door de Technologie Roadmap Bouwkeramiek en de verduurzamingsstrategie van de sector. Met het opstellen van het ketenplan Bouwkeramiek zet de sector een volgende stap om deze visie verder te concretiseren. Het plan zal specifieke prestatiedoelen voor 2030 formuleren en een volledig beeld geven van het circulaire potentieel van de keramiekketen. De focus ligt op duurzaam grondstoffenverbruik, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van grondstoffen, een lagere CO2-uitstoot en een minimale hoeveelheid afval- en reststromen.

Het ketenplan Bouwkeramiek wordt stapsgewijs ontwikkeld. In de eerste fase worden met behulp van een werkmodel de kansen en uitdagingen voor de middellange termijn in kaart gebracht en het circulaire potentieel van de keten vastgesteld. Het creëren van herkenning en draagvlak onder ketenpartijen speelt hierbij een belangrijke rol.

Vervolgens worden concrete prestatiedoelen opgesteld die aansluiten bij de mogelijkheden van bedrijven en ketenpartners. Deze doelen zijn SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

De stap daarna is een routekaart waarin een selectie van relevante projecten wordt opgenomen. Aan de hand van deze projecten wordt vastgesteld hoe de gestelde doelen in samenhang gerealiseerd kunnen worden. Tenslotte is er de oplevering van het ketenplan in de vorm van een overzichtelijke routekaart.

Met een ketenplan Bouwkeramiek zet de sector een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie. Doel is dat het plan in de zomer van 2025 onderdeel wordt van een meer omvattend Bouwmaterialenakkoord waarin zowel tekst als visuele weergaven een praktische leidraad voor verduurzaming bieden.