Vul een zoekwoord in:

Statement KNB bij lopende onderhandelingen over Baksteen CAO

18-07-2024

Namens werkgevers in de baksteenindustrie onderhandelde branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) de afgelopen periode intensief met de vakbonden CNV en FNV over een nieuw, passend pakket collectieve arbeidsvoorwaarden. De gerechtvaardigde belangen van werknemers in de baksteenindustrie bij veilig en gezond werk tegen goede arbeidsvoorwaarden staat daarbij voor KNB centraal.

KNB is verheugd dat de onderhandelende partijen elkaar op veel punten dicht zijn genaderd en het over veel onderwerpen inhoudelijk eens zijn.

Als werkgeverorganisatie hebben we ons sterk gemaakt voor een betere beloning, maar ook voor een hogere kilometervergoeding, inspanningen voor een gezonde en veilige werkplek, steun aan vakbondswerk en onafhankelijk onderzoek naar verbetering van de seniorenregeling. Verder werd aan de vakbonden de toezegging gedaan dat werkgevers gedurende die evaluatie de sinds januari 2024 geldende seniorenregeling coulant zullen passen.

Het spijt KNB dat vakbonden er voor kiezen om binnen dit pakket te focussen op de beloningsparagraaf en dat zij voorts niet bereid zijn te wachten op de resultaten uit het onderzoek. Dit terwijl de sector wordt geconfronteerd met de gevolgen van een sterk tekortschietende woningbouwproductie, wat de mogelijkheden beïnvloedt.

KNB blijft onverminderd openstaan voor verdere constructieve gesprekken. Wij blijven er naar streven om samen tot een oplossing te komen die recht doet aan zowel de belangen van de medewerkers in de baksteenindustrie als de realiteit van de sector.