11-10-2024
De Nederlandse keramische industrie heeft de ambitie te verduurzamen. Het wil de CO2-uitstoot in 2030 met 55% verminderd hebben, liefst meer en het liefst eerder. Samen met kennisinstellingen en ketenpartners, investeert de sector in innovatie en opschaling van technieken die de basis leggen voor de toekomst. Verduurzaming is een essentieel onderdeel van een visie op die toekomst.
Bedrijven in de keramische industrie nemen de verduurzamingsopdracht zeer serieus. Niet alleen voor de eigen productieprocessen, maar ook voor de producten zelf.
Let wel: bakstenen, keramische dakpannen en keramische tegels zijn op zich al heel duurzaam. Denk aan de lange levensduur, het ontbreken van onderhoudsbehoefte, de natuurlijke oorsprong van de grondstof klei en het feit dat het materiaal in de kern (ook letterlijk!) volledig circulair is.
De optelsom van bedrijven vormt de sector. De optelsom van alle gerealiseerde en mogelijk te realiseren inspanningen is wat de sector biedt om bij te dragen aan nationaal beleid dat is gericht op groene groei, het samenbrengen van verduurzaming én concurrentiekracht.
Het Versnellingsplan Verduurzaming Keramische Industrie van KNB is een visie van de sector, gericht op verduurzaming en behoud daarvan in de toekomst.
Het toont waar de sector voor staat, wat het biedt, welke opgaven de diverse transitieroutes kennen, wat de sector daar zelf aan kan doen en doet maar ook waar het anderen zoals de overheid voor nodig heeft.
Let wel: met een fossielvrije energiebron kan de keramische industrie in Nederland direct, in grote series en lokaal, een bouwmateriaal leveren dat nauwelijks of geen broeikasgasvoetafdruk meer heeft, circulair is, gemaakt is van een lokaal beschikbare hernieuwbare grondstof, levenslang meegaat en Nederland een betrouwbare en bovenal mooie leefomgeving biedt, voor vandaag en in de verre toekomst.
Bekijk hier het KNB Versnellingsplan.