Vul een zoekwoord in:

Koninklijke Mosa

Koninklijke Mosa

In de toekomst bestaan gebouwen volledig uit duurzame materialen die verantwoordelijk ontworpen en geproduceerd zijn. Zo ontstaan gezonde ruimten waarin we kunnen leven, wonen en werken. Niet alleen wij, maar ook de generaties na ons.

Dankzij het uitdragen van deze visie is Mosa de eerste en enige fabrikant van keramische tegels ter wereld met een Cradle to Cradle Silver® certificaat voor nagenoeg haar hele collectie. Het verkrijgen van groene gebouwlabels zoals LEED, WELL, BREEAM, DGNB en HQE komt door de toepassing van onze tegels dichterbij.

Zo draagt Mosa bij aan het realiseren van onderscheidende en gezonde gebouwen van blijvende waarde.

Zuivere grondstoffen

Mosa is gevestigd in Maastricht, sinds 1883. Het is nog altijd de plek waar Mosa vandaag de dag keramische tegels ontwerpt, ontwikkelt en produceert. De natuurlijke materialen – zilverzand, klei, kaoline en veldspaat – zijn nog steeds de hoofdingrediënten van Mosa.

De basis van Cradle to Cradle is het gebruik van zuivere grondstoffen die geen negatieve impact hebben op het milieu en de volksgezondheid. De samenstelling van de tegels wordt tot op ppm-niveau (parts per million) geanalyseerd. Mosa-tegels geven tijdens of na hun lange levenscyclus geen giftige stoffen af. Ze zijn bovendien vrij van vluchtige organische stoffen.

Ondanks de natuurlijke aard van de grondstoffen, gaat Mosa hier zuinig en bewust mee om. Mosa-tegels zijn geschikt voor hergebruik en worden ook daadwerkelijk gerecycled. Dit laatste doet het bedrijf door productieafval te hergebruiken, secundaire grondstoffen te verwerken en bij grote projecten in Nederland snijafval van tegels te verzamelen.

Snijresten zijn nieuwe tegels die kunnen worden hergebruikt. Momenteel staat weliswaar een limiet op hoeveel van dit snijafval kan worden gebruikt, maar Mosa maakt er dankbaar gebruik van om de primaire grondstoffen aan te vullen.

Mosa-wandtegels bestaan voor 22 procent uit pre-consumer gerecycled materiaal en de vloertegels voor 21 of 45 procent. Dat maakt Mosa-tegels geschikt voor hergebruik in een circulaire productiecyclus.

Circulair gevelsysteem

Ideeën van Mosa gaan verder dan het gebruik van secundaire grondstoffen. Het bedrijf werkt al jaren aan circulaire systemen, zoals ons Cradle to Cradle Silver gecertificeerde gevelsysteem, Mosa Facades.

De tegels worden met behulp van metalen componenten mechanisch bevestigd aan gevels, zodat alle onderdelen in dit systeem naderhand kunnen worden gescheiden en hergebruikt. Dus zowel als gevel, als tegel of als grondstof voor nieuwe producten.

Nu deze stap is gezet, is het bedrijf toe aan de volgende. En dat is nadenken over hoe je systemen die je kunt scheiden ook weer terug kunt brengen in de circulaire economie. Mosa onderzoekt bijvoorbeeld momenteel of onze gevelsystemen geleased of met statiegeld geretourneerd kunnen worden. Zo wordt geprobeerd om gebruikers te stimuleren om ook actief aan de circulaire economie deel te nemen.

En ook daar laat Mosa het niet bij, want dat wat het bedrijf met gevelsystemen kan, moet ook kunnen met vloeren en wanden. Er wordt nu onder andere gewerkt aan het introduceren en verbeteren van kliksystemen voor vloeren, waarbij tegels in modules worden gezet die na plaatsing ook weer gemakkelijk weggehaald en hergebruikt kunnen worden.

Groene energie

Mosa heeft niet alleen aandacht voor de gebruikte hoeveelheid energie, maar ook voor de energiebron – omdat hernieuwbare energiebronnen onbeperkt zijn. Mosa produceert met 100% groene stroom, afkomstig van Europese windparken.

Verder liggen op de daken van onze magazijnen in totaal 3.108 zonnepanelen. Op het magazijndak in Beek liggen 1.008 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 kWp. Het dak van het magazijn in Brunssum is uitgerust met 2.200 panelen met een vermogen van 484 kWp. Groene energie voorziet nu in een derde van onze energiebehoeften.

Mosa blijft het gebruik van groene energie uitbreiden en is momenteel op zoek naar een alternatieve bron voor het aardgas dat wordt gebruikt om de ovens te verwarmen. Totdat deze bron beschikbaar wordt, wordt er gericht op energiebesparende projecten en hergebruik van restwarmte. De restwarmte in de fabriek wordt bijvoorbeeld gebruikt om de tegelovens en -drogers voor te verwarmen.

Tegels met materiaalpaspoort

Een andere actie waar Mosa zich hard voor maakt, is het gestructureerd en gedetailleerd documenteren van de identiteit van materialen in een gebouw. Een paspoort helpt - bij renovatie of afbraak - om afval te voorkomen en bevordert het hergebruik.

Afval was vroeger materiaal zonder identiteit. Echter, dankzij de toenemende wens om circulair te bouwen en dus afval te voorkomen en de CO₂ voetafdruk van een gebouw te verkleinen, krijgen steeds meer materialen - en daarmee indirect gebouwen - een paspoort. In Nederland worden materialen bijvoorbeeld geregistreerd in Madaster, waardoor ze kunnen worden getraceerd en hergebruikt.

Mosa is dan ook trots dat, naast de Cradle to Cradle Silver certificering, de tegels als voorbeeld dienen voor het Materiaal Paspoort® van EPEA. Het is dankzij dit soort innovaties dat het bedrijf niet alleen eigen duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook die van klanten kan bereiken en zo duurzame ontwikkeling in zijn algemeenheid kunnen stimuleren. En daar gaat het om.