Voor de realisatie van baksteengevels heeft de ontwerper oneindige variatiemogelijkheden tot zijn beschikking. Hoofdbestanddelen daarbij zijn het uiterlijk en het formaat van de baksteen, het verband, het voegwerk, de voegdikte en het type verwerking.
Uiterlijk van baksteen
De baksteenkeuze is meestal gebaseerd op het uiterlijk: type, afmetingen, kleur en textuur. Het type is gerelateerd aan de vormmethode van de baksteen: vormbak, handvorm, strengpers, wasserstrich.
Wasserstrich is een gebakken klinker met strakkere zijden omdat bezanding van de steen ontbreekt doordat bij de productie gebruik is gemaakt van een waterfilm.
De vormmethoden doen in kwaliteit niet voor elkaar onder maar verschillen wel van elkaar door oppervlaktestructuur, bezanding en textuur. De handvorm is door de generfde structuur rustiek, de vormbak is eveneens rustiek maar strakker van vorm en de strengpers heeft een zeer strak en glad oppervlak.
De keuze is een kwestie van smaak, esthetiek en functionaliteit. De keramische steenstrip is een innovatie die het scala aan architectonische mogelijkheden uitbreidt en tegelijkertijd het kenmerkende uiterlijk van een baksteengevel behoudt.
In het videofragment (7 minuten) hieronder biedt KNB adviseur Raimond Nuvelstijn waardevolle informatie op het gebied van innovatie van gebakken kleimaterialen.
Maatschappelijke issues
Architecten houden bij hun keuze rekening met maatschappelijke issues zoals duurzaamheid, circulair bouwen en klimaatverandering. Door hun positie vooraan in de bouwketen hebben zij grote invloed op de toepassing van materialen. Gevelbaksteen voldoet aan een groot aantal aspecten door toepassing van hernieuwbare grondstoffen rivierklei, eeuwenlange levensduur en de mogelijkheid tot hergebruik.
Architecten kunnen kiezen voor diverse keramische gevelinnovaties: