Vul een zoekwoord in:

Vormmethode

Baksteen laat zich allereerst onderscheiden naar productiemethode: de vormbak waarbij machinaal iedere steen als vormeling uit de mal gelost wordt, de handvorm waarbij de klei machinaal als het ware in de bezande mal wordt gedrukt, en de strengpers waarbij van een lange streng klei de stenen in de gewenste breedte worden afgesneden met een draad.

Er zijn verschillende oppervlaktestructuren: bezand, onbezand of ‘wasserstrich’. Desgewenst kan de baksteen tijdens het bakken worden gesmoord of worden voorzien van een glazuurlaag of engobe. Als nabehandeling kan een baksteen worden getrommeld waardoor een verouderd effect ontstaat.

Baksteen krijgt zijn karakteristieke en duurzame kleur door de samenstelling van de klei, het mengen van kleien en door het bakproces in de oven. Er zijn dan ook zeer veel verschillende kleurnuances: van warm rood tot modern blauwzwart. Verschillende typen steen:

  • Vormbak, de van origine Hollandse klinker met enige bezanding
  • Wasserstrich, een gebakken klinker met strakkere zijden omdat de bezanding van de steen ontbreekt doordat bij de productie gebruik is gemaakt van een waterfilm
  • Strengpers, een straatbaksteen met kantige vorm en moderne uitstraling

Er zijn verschillende uitvoeringen: 

  • Bezande en onbezande (gladder ogende oppervlak) straatbaksteen
  • Getrommelde en ongetrommelde (verouderd ogende) straatbaksteen
  • Straatbaksteen met en zonder vellingkant
  • Geglazuurd, de glazuurlaag geeft deze steen een stijlvolle uitstraling en maakt deze zeer geschikt voor markeringsdoelen

Architect Liesbeth van der Pol van Dok architecten ontwierp een kleurig en swingend appartementengebouw met een oogstrelend gevelpatroon en - reliëf. De blikvanger is tot in detail digitaal voorbereid en op de bouwplaats handgemetseld van geglazuurde bakstenen. Liesbeth licht haar bouwontwerp toe in onderstaande video.

 

Handvorm baksteen

Handvorm baksteen

Strengperssteen

Strengperssteen

Vormbaksteen bezand

Vormbaksteen bezand