Kinderboek 'Het geheim van de Baksteen'
Jerry is verhuisd. Hij gaat wonen in een mooi groot huis dat van een metselaar geweest is. Die metselaar heeft dat huis zelf gebouwd. In de bakstenen muur op zijn kamer ontdekt Jerry dat één baksteen er heel anders uitziet dan alle andere. Samen met zijn nieuwe buurjongen Hamid tikt hij die steen voorzichtig los. In een holte in de steen ontdekken ze een briefje van de metselaar. Dat briefje is het begin van een spannende speurtocht…
KNB heeft dit prentenboek speciaal voor de groepen 6,7 en 8 van het basisonderwijs gemaakt. 'Het geheim van de baksteen' is een spannend verhaal voor de jeugd met veel informatie over baksteen als bouwmateriaal. Het heeft tot doel om kinderen bewust te maken van de inrichting van hun leefomgeving en de interesse voor de gebouwde omgeving te vergroten.
Het prettig lezende verhaal, de uitnodigende opmaak en een informatieve leesbalk op iedere pagina, maken 'Het geheim van de baksteen' spannend en informatief tegelijk. Het boek is geschreven door kinderboekenschrijfster Rian Visser en geïllustreerd door Wilbert van der Steen. In combinatie met de korte film 'Leven in de klei' en de lesbrief 'Baksteen Steengoed' kan het boek uitstekend voor een projectweek worden gebruikt. Het boek kan besteld worden bij KNB.
Lesbrief Steengoed
Het is zo gewoon dat we er nauwelijks bij stil staan: de meeste gebouwen in onze omgeving, straten en pleinen zijn gemaakt van baksteen. In landen waar mensen in tenten wonen, of in woningen van riet of hout, is baksteen veel minder gewoon. Onze verre voorouders woonden in bouwsels met wanden van gevlochten wilgenhout. Over die wanden was leem of klei gestreken die in de zon droog en hard was geworden.
Baksteen. Over dat ons zo vertrouwde bouwmateriaal gaat deze lesbrief. Door de lessen gaan kinderen met andere ogen kijken naar wat ze uit hun omgeving kennen.
De lesbrief 'Baksteen Steengoed' heeft tot doel:
- de kinderen enige kennis te geven over de productie, het gebruik en de kenmerken van baksteen;
- de kinderen bewust te maken van de wereld om zich heen met betrekking tot bouwmaterialen;
- de kinderen te laten nadenken over toepassingen van baksteen.
De lesbrief is opgedeeld in drie onderdelen, voor de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw. Op deze manier biedt het voor iedere groep van het basisonderwijs leuke en leerzame opdrachten. Daarnaast sluit de lesbrief aan bij verschillende kerndoelen zoals opgesteld door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De lesbrief is gratis te downloaden. De links in de handleiding kloppen niet meer. Voor meer informatie en lespakketten van KNB voor het basisonderwijs, kunt u contact opnemen met het secretariaat.
Video Later Als Ik Groot Ben
De 11-jarige Moos wil later baksteenproducer worden. Waar begin je dan? Voor Moos is dat bij het RTL 4-programma Later Als Ik Groot Ben. Presentator Jochem van Gelder verraste Moos en ging met hem naar een straatbaksteenfabriek. Moos leert er over klei, de productie van straatbaksteen en fabriceert er zelf een. KNB gaf opdracht voor deze online video om kinderen bewust te maken van de bouwmaterialenwereld om zich heen.
De Surfsleutel
’Wie heeft de baksteen uitgevonden’? Voor antwoord op deze en andere vragen kunnen kinderen voortaan online terecht op de baksteen-pagina van De Surfsleutel. De baksteenpagina op kinderwebsite De Surfsleutel vertelt basisscholieren in hun eigen taal het verhaal van de baksteen. Met foto’s, filmpjes en tekst maken kinderen de reis mee van rivierklei, via de fabriek naar de baksteen die in hun huis of straat is verwerkt. Ook is informatie opgenomen over het beroep van metselaar.
Poster 'Keramiek voor een duurzame leefomgeving'
De poster biedt informatie over keramische producten en de duurzaamheid ervan. Door de visuele weergave wordt direct duidelijk dat keramiek zich overal om ons heen bevindt. Van de baksteen in de muur tot de wastafel in de badkamer. De poster is gratis te downloaden of te bestellen via het bestelformulier voor KNB publicaties.