Vul een zoekwoord in:

Keramische dakpannen

Een keramische dakpan wordt toegepast op hellende daken, muren en soms ook op gevels. Naast dakpannen produceert de Nederlandse keramische dakpannenindustrie ook hulpstukken, zoals sluitpannen, hoekpannen en nokpannen, voor hellende daken.

Assortiment

De verscheidenheid in keramische dakpannen is groot. Naast de traditionele modellen met diverse vormen en afmetingen, worden ook extra grote modellen geproduceerd. Keramische dakpannen kennen holle en vlakke varianten. Ieder dakpanmodel heeft zijn eigen technische en esthetische karakteristieken. Daardoor is er voor elke dakvorm een passende dakpan. Voor een fraaie en functionele afwerking van het dak zorgen de keramische hulpstukken.

Keramische dakpannen ondergaan tijdens de fabricage verschillende behandelingen. Bakken, smoren, verglazen en engoberen. Iedere behandeling zorgt voor een ander eindresultaat.  

Smoren

Een techniek die in Nederlandse fabrieken goed wordt beheerst, is het smoren van een dakpan. Als de dakpan gebakken is, wordt het smoorproces gestart. Daarbij blijft het gas in de oven branden terwijl de zuurstoftoevoer wordt afgesloten. De dakpan wordt hierdoor grijsblauw van kleur.

Glazuren en engoberen

Bij geglazuurde dakpannen wordt de dakpan na droging bespoten met een kleipapje met een hoog aandeel glasbestanddelen. Dit verbindt zich tijdens het bakken met de dakpan. De dakpan krijgt hierdoor een harde, glasachtige laag. De keuze aan kleuren is groot. Glazuren zijn er in de varianten glanzend, mat en half mat. Bij engoberen wordt aan het kleipapje een metaaloxide toegevoegd. Het resultaat is een gekleurde en minder poreuze dakpan.

Hieronder is het proces van klei tot dakpan in beeld gebracht. 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Normen en richtlijnen

  • Europese productnorm EN 1304 'Keramische dakpannen en hulpstukken - Definities en productspecificaties'
  • Nationale beoordelingsrichtlijn voor het KOMO productcertificaat BRL 1510 'Keramische dakpannen en hulpstukken'

Brochure Van klei tot dakpan

De brochure Van klei tot dakpan geeft informatie over de productie en toepassing van de keramische dakpan: vanaf de winning van de grondstof klei tot en met het vormen, drogen, bakken en de toepassing van de dakpan. Ook komen aspecten zoals duurzaam en circulair bouwen met de keramische dakpan aan bod.