Wie produceren tegels in Nederland en welk voordeel bieden tegels op het gebied van energieverbruik? Hieronder meest gestelde vragen over keramische tegels op een rij.
In Nederland zijn twee producenten van keramische wand- en vloertegels gevestigd. Koninklijke Mosa BV in Maastricht produceert keramische tegels. Daarnaast produceert Koninklijke Tichelaar Makkum naast sieraardewerk ook keramische tegels.
Ja, keramische tegels in combinatie met een warmtepomp geven een prima warmteafgifte. Volgens Duits onderzoek kan een klimaatregelende tegelvloer (tegels in combinatie met een speciale ontkoppelingsnoppenmat of een droogbouwsysteem waarin verwarmingsbuizen geleid worden, red) tot 50 procent energiebesparing opleveren. Essentieel is wel dat vloerverwarming of - verkoeling niet gecombineerd wordt met isolerende vloerafwerking, zoals tapijt. (bron: Bovatin, ‘de meerwaarde van keramische tegels’)
Vloerverwarming is steeds vaker de standaard bij nieuwbouwwoningen in Nederland, waardoor een energie-efficiënte vloerkeuze steeds relevanter wordt. Op dat vlak scoort een tegelvoer bijzonder goed.
In theorie kan bijna ieder type vloer gecombineerd worden met vloerverwarming. Onafhankelijk onderzoek uit Duitsland heeft echter aangetoond dat een keramische tegelvloer de slimste keuze is in combinatie met vloerverwarming.
Keramische tegels hebben de laagste Rc waarde* van alle soorten vloeren. Dit betekent dat tegels warmte makkelijk opnemen en afgeven in een ruimte.
* De Rc-waarde is een belangrijke term bij het plaatsen van isolatiemateriaal. De afkorting RC staat voor Resistance Construction, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van constructies als een spouwmuur, een combinatievloer of dubbel glas aangeduid.
In staat zijn om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij, de economie en de planeet.
Cradle to Cradle is uitgegroeid tot een algemeen bekend duurzaamheidsconcept. Het is een innovatieve, integrale benadering van duurzaamheid met als uitgangspunt het
onbeperkt hergebruiken van grondstoffen: ‘Afval is een grondstof’.
Binnen deze filosofie is er geen afval, geen schaarste en geen beperking. Producten worden beoordeeld op basis van vijf hoofdcriteria: de zuiverheid van grondstoffen, het hergebruikspotentieel, energieverbruik, milieuvriendelijk waterbeheer en de arbeidsomstandigheden.
De TCO wordt ook wel de life cycle cost analysis genoemd. Het gaat hier niet alleen om de aanschafkosten, maar om de kosten gerelateerd aan de totale economische levensduur. De TCO is dus het totaalbedrag aan kosten voor zowel de aanschaf als het bezit van een product gedurende de hele levenscyclus. Alle kosten reken je dus mee; vanaf het moment van aankoop tot het moment dat je afstand doet
van het product. Het biedt architecten en aannemers de mogelijkheid om niet alleen op de renovatiekosten te sturen, maar ook alle kosten die daarna volgen. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, belastingen, afschrijvingen en reparatiekosten.