De Nederlandse bestrating is grotendeels keramische bestrating. Architecten, ontwerpers en opdrachtgevers kiezen bewust voor straatbaksteen vanwege de duurzame en esthetische kwaliteiten en vanwege de ruime toepassingsmogelijkheden. Bovendien draagt het bij aan een positieve beleving van de openbare ruimte.
Het assortiment
Het assortiment kenmerkt zich door een grote variatie aan kleuren, formaten en texturen. Het soort bestrating – voetpad, rijweg, terras, tuinpad of oprit - en de gewenste sfeer zijn bepalend voor de te maken keuze, ook voor het bestratingsverband.
Duurzaamheidskwaliteiten
Straatbaksteen onderscheidt zich door het gebruik van de natuurlijke en zichzelf vernieuwende, lokaal beschikbare grondstof klei, een zeer lange levensduur zonder onderhoudsnoodzaak, non-toxiciteit, kleurechtheid, hoge mate van hergebruik, waardevastheid en vormvastheid. Lees: Straatbaksteen – Maatschappelijk Verantwoord Inkopen van bestratingen.
Normen en richtlijnen
De Nederlandse straatbaksteen voldoet aan de Europese productnorm NEN-EN 1344 'Straatbaksteen' en aan de Nationale beoordelingsrichtlijn NPR 2360 'Straatbaksteen'
Circulaire bestrating met straatbaksteen
Straatbaksteen kent een aantal interessante economische aspecten. Zie (de studie naar) de levensduurkosten (LCC) van straatbaksteen.