Vul een zoekwoord in:

Keiformaat 70

De straatbaksteenindustrie wil met een slankere straatbaksteen bijdragen aan een duurzaam en circulair Nederland. De KNB-brochure Besparen met Keiformaat 70 geeft achtergronden en toepassingsvoorbeelden. 


De straatbaksteen past met zijn lange levensduur, hoge mate van hergebruik en gebruik van hernieuwbare klei heel mooi in een circulaire economie. Gebruik van de slankere straatbaksteen draagt bij aan versnelling van de verduurzaming van onze leefomgeving.

Duurzaam

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s voor een leefbare samenleving. Klimaatdoelen op elk niveau verdienen de hoogste prioriteit. De baksteenindustrie zet zich in voor het behalen van de doelen op het gebied van duurzaamheid door een slankere straatbaksteen aan te bieden.

Deze heeft een dikte van 70 mm in plaats van de gebruikelijke 80 mm. De straatbaksteen ‘Keiformaat 70’ genaamd heeft dezelfde functionaliteit als de straatbaksteen van 80 mm maar vraagt minder klei en dus minder energie voor de productie en transport.

Slankere straatbaksteen toegepast in projecten 

Met het oog op materiaalbesparing en duurzaamheid is Keiformaat 70 toegepast bij diverse projecten. Aan de Esscheweg in de gemeente Vught is er meerdere jaren na het bestraten geen sprake van spoorvorming of gekantelde of gescheurde stenen. 

Goed voorbeeld doet volgen

KNB ziet in de keuze van de gemeente Vught goed voorbeeld om te volgen: het behalen van de klimaatdoelen door de toepassing van de nieuwe generatie keramische straatproducten zoals het slankere gebakken Keiformaat 70. De som is minder klei = minder energie = minder CO2 uitstoot, zo simpel is dat!