In de keramische industrie staat een gezonde, veilige werkomgeving in en rond de fabrieken op nummer één. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij werkgevers en werknemers gezamenlijk. Dat geldt ook voor de arbeidsvoorwaarden in de Nederlandse baksteenindustrie. De Baksteen CAO is daarvan de weerslag.
Arbeidsvoorwaarden
Als werkgeversorganisatie vertegenwoordigt KNB de Nederlandse Baksteenindustrie in het contact met de vakbonden. KNB is partij bij de CAO voor de Baksteenindustrie. De geldende Baksteen CAO 2023-2024 en het Functiehandboek zijn hier te downloaden. Hier leest u meer over de (nieuwe) CAO-regeling 4-daagse werkweek senioren baksteenindustrie.
Meer over de nieuwe cao leest u in het KNB-artikel.
Arbeidsomstandigheden
KNB zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden van werknemers in de keramische industrie. Dit doet zij door:
- deel te nemen aan de NEPSI Social Dialogue Agreement Silica (NEPSI Agreement Silica). Deze overeenkomst bevat de afspraak van Europese werkgevers- en werknemersorganisaties om de beroepsmatige blootstelling aan respirabel silica te voorkomen en te beperken;
- via een arbocatalogus praktische aanbevelingen voor specifieke arborisico's in de bouwkeramische industrie beschikbaar te stellen. Deze catalogus kwam initieel tot stand in samenwerking met beide vakbonden en heeft tot doel de veiligheid en gezondheid in de fabrieken te verbeteren, ziekteverzuim en verloop terug te dringen en het werkplezier van werknemers te vergroten. Voor inzage in de arbocatalogus keramische (proces-)industrie klik hier.
Eerder was KNB betrokken bij:
- het uitvoeren van het brancheplan 'Veilig werken in de keramische industrie';
- branchecursussen voor werkgevers en werknemers in de bouwkeramische industrie in het kader van veilig werken;
- het paritaire project 'Gebakken voor de Toekomst', een project over duurzame inzetbaarheid en levensfasebewust personeelsbeleid.
Zie ook: het artikel over ijsberen en het arbobeleid van de keramische industrie uit KGK (2010)