Vul een zoekwoord in:

Keramische tegels

Keramische tegels worden zowel binnen toegepast, tegen wanden of op vloeren van gebouwen, als buiten aan gevels en op de grond. Al naar gelang de toepassing wordt gesproken over een wand- of vloertegel. Naast het esthetische aspect is vooral de keuze voor een robuust en eenvoudig reinigbaar en/of waterdicht oppervlak een belangrijke reden voor toepassing. Bij vloeren speelt aanvullend de slijtvastheid een belangrijke rol. 

Natuurlijke grondstoffen en duurzame winning

Een keramische tegel bestaat in principe uit twee hoofdbestanddelen: klei en zand. Daarnaast bevat keramisch materiaal nog enkele andere natuurlijke substanties, zoals water en kwarts. De winning van deze grondstoffen vindt op milieuvriendelijke wijze plaats. Zo wordt er altijd rekening gehouden met flora en fauna. Het is zelfs zo dat er een toename van natuur en biodiversiteit ontstaat door kleiwinning. De grond is nog steeds erg vruchtbaar na de winning van klei. Hierdoor kan deze opnieuw gebruikt worden, bijvoorbeeld voor landbouw of als natuurgebied.

Aanzienlijke lange levensduur

Keramische tegels onderscheiden zich van andere bekledingsproducten door de duurzaamheid (hygiënisch, bestand tegen water, chemische en mechanische invloeden, geen ongezonde toevoegingen), kleurvastheid, veiligheid (hard, niet ontvlambaar, vuurbestendig) en milieuprestatie (lange levensduur, vrij van schadelijke stoffen). Keramische tegels trekken, krommen en buigen niet.

Assortiment

Keramische tegels zijn in vele uitvoeringen, afmetingen en diktes verkrijgbaar. Naast het formaat zijn ook de functie en esthetica van groot belang. De kleur van keramische, ongeglazuurde vloertegels zit verwerkt in de dikke toplaag. Vloertegels zijn bijzonder slijt- en krasvast en afhankelijk van de specificaties bruikbaar voor alle soorten ruimtes, binnen én buiten. Nederlandse ongeglazuurde tegels zijn dubbelhard, bestand tegen vorst en vlekken en gemakkelijk in onderhoud. Nederlandse geglazuurde vloertegels zijn door een keramische glaslaag onderhoudsvriendelijk, slijtvast, vorstbestand en geschikt voor de meeste binnenruimtes en hygiënisch gezien de beste keuze. De geschiktheid voor specifieke functies wordt beïnvloed door nabewerkingen. Zo wordt de slipweerstand vergroot door een bewerking van het oppervlak. 

Duurzaamheidskwaliteiten

De Nederlandse keramische tegelindustrie geeft veel aandacht aan milieukwaliteiten van haar producten en geeft invulling aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse keramische tegel onderscheidt zich door het gebruik van een ruim beschikbare natuurlijke grondstof uit de regio Benelux en een gunstig milieuprofiel door het efficiënte productieproces, de zeer lange technische levensduur en de productie dicht bij de belangrijke Noord-Europese markten. Voor de productie van keramische tegels is verhoudingsgewijs een beperkte hoeveelheid klei nodig waardoor de aanwezige kleivoorraad nauwelijks wordt aangesproken. De overgrote meerderheid van de Nederlandse keramische tegels is C2C (Cradle to Cradle1) gecertificeerd. 

Keramische tegels spelen een belangrijke rol spelen bij de energietransitie in Nederland. Gebakken vloertegels hebben een positief effect op het energieverbruik. De combinatie van een warmtepomp en een keramische tegelvloer draagt bij aan energiebesparing bij warmte- en koude afgifte via de tegels. Voor een optimale warmteafgifte van de warmtepomp als laag-temperatuursysteem is het belangrijk te kiezen voor een vloer die nauwelijks warmteweerstand biedt. Keramische tegels dus. (bron: Bovatin, ‘de meerwaarde van keramische tegels’)  

Secundaire materialen

Een aanzienlijk deel van het materiaal van keramische tegels wordt bij de fabricage vervangen door secundaire materialen. De wand- en vloertegels bestaan bijvoorbeeld respectievelijk voor 33% en 21% uit preconsumer gerecycled materiaal. Deze tegels zijn bovendien door EPEA gekwalificeerd als ‘designed for the technocycle, but safe for the biocycle’.

Normeringen

  • Europese productnorm NEN-EN 14411 'Keramische tegels - Definities, classificatie, eigenschappen en merken.
  • Nationale beoordelingsrichtlijn voor het KOMO productcertificaat BRL 1010 'Keramische vloer- en wandtegels.

1 Cradle to Cradle is uitgegroeid tot een algemeen bekend duurzaamheidsconcept. Het is een innovatieve, integrale benadering van duurzaamheid met als uitgangspunt het onbeperkt hergebruiken van grondstoffen: ‘Afval is een grondstof’. Binnen deze filosofie is er geen afval, geen schaarste en geen beperking. Producten worden beoordeeld op basis van vijf hoofdcriteria: de zuiverheid van grondstoffen, het hergebruikspotentieel, energieverbruik, milieuvriendelijk waterbeheer en de arbeidsomstandigheden.