Afbeelding 4

Thema's

Keramische tegels

Een keramische tegel is een uit klei gebakken bouwproduct. Het wordt zowel binnen toegepast, tegen wanden of op vloeren van gebouwen, als buiten aan gevels en op de grond.  

Al naar gelang de toepassing wordt gesproken over een wandtegel of een vloertegel. Keramische tegels zijn er verglaasd of onverglaasd, compact, dicht of poreus, geperst en verkrijgbaar in verschillende diktes.

De grondstof

Iedere keramische tegel is gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand afkomstig van droge afzettingen. Deze grondstoffen worden gewonnen in groeves. Dat gebeurt op een verantwoorde manier waarbij de natuurwaarden na winning in overeenstemming met de wensen van de fabrikant wordt gebracht. Voor de productie van keramische tegels is verhoudingsgewijs een beperkte hoeveelheid klei nodig zodat aanwezige kleivoorraden nauwelijks worden aangesproken.

De productie

Na winning gaat de klei naar moderne productie-installaties voor verdere bewerking. Na een proces van vormen, drogen, bakken, nabewerking en keuren verlaat het eindproduct de fabriek als keramische wand- of vloertegel.

De keramische tegels worden gevormd volgens de perstechniek. Hierbij wordt relatief droge klei als poeder machinaal in een vorm geperst die daarna in een drogerij uithardt en wordt afgebakken. Het zgn. biscuit wordt na een eventuele toevoeging van glazuur wederom afgebakken waarna het al dan niet nog een nabewerking ondergaat.

Sorteringen

Keramische tegels zijn er in alle mogelijke uitvoeringen, afmetingen en diktes. Naast het formaat zijn ook de functie en de esthetica van groot belang.

De kleur van keramische, ongeglazuurde vloertegels zit verwerkt in de dikke toplaag. Vloertegels zijn bijzonder slijt- en krasvast en afhankelijk van de specificaties bruikbaar voor alle soorten ruimtes, binnen én buiten. Nederlandse ongeglazuurde tegels zijn dubbelhard, bestand tegen vorst en vlekken én gemakkelijk in onderhoud. Nederlandse geglazuurde vloertegels zijn door een keramische glaslaag onderhoudsvriendelijk, slijtvast, vorstbestand en geschikt voor de meeste binnenruimtes en hygie3nisch gezien de beste keuze.

De geschiktheid voor specifieke functies wordt beïnvloed door nabewerkingen. Zo wordt de slipweerstand vergroot door een bewerking van het oppervlak

Onderscheidend

Keramische tegels onderscheiden zich van andere bouwmaterialen door hun duurzaamheid (hygiënisch, bestand tegen chemische en mechanische invloeden, geen ongezonde toevoegingen), kleurvastheid, veiligheid (hard, niet ontvlambaar, vuurbestendig) en milieuvriendelijkheid (lange levensduur, vrij van schadelijke stoffen). Keramische tegels trekken niet krom en buigen niet.

Normeringen

Keramische tegels uit Nederland voldoen aan de BRL 1010  en aan de Europese productnorm NEN-EN 99. De tegels voldoen voorts aan de NEN EN 14411 BIII-normen voor keramische, geglazuurde en ongeglazuurde tegels. Een KOMO-certificaat geeft de afnemer zekerheid over de kwaliteitseisen die aan een sortering worden gesteld. Vanzelfsprekend dragen de tegels een CE-keur. Dat wil zeggen dat de producten zijn getest volgens de voor keramische tegels geldende Europese normen.